Friday, September 4, 2009

Agar-agar Kering




Bahan

40 gm serbuk agar-agar

2 kg gula batu

1 kg gula pasir

4 liter air

Beberapa pewarna dan perasa - boleh gunakan warna dan perasa untuk konyaku jelly





Cara menyediakannya

Satukan semua bahan dan masak hingga tua/matang dalam 1 jam dengan api sederhana.
Sementara itu, siapkan beberapa loyang 10x10in.
Setelah adunan siap dimasak, sukatkan 280ml untuk setiap loyang.
Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan.
Setelah agar-agar sejat, gulung dan jemur dalam tapisan yang dialas dengan aluminium tray.


Nota

Untuk setiap 1120ml agar-agar yang sudah dimasak, campurkan dengan 2 tsp perasa dan masukkan pewarna secukupnya (sukatan ini menghasilkan 4 loyang).

Entry ni nak masukkan resepi ni coz i think its very nice and for those out there try it out k

No comments:

Post a Comment